Munthe plus Simonsen AW12 Coat Dilemma ;)

Peter Doherty x The COB Gallery, Part 1.

For an English version, look below! Ingen London uden noget Peter Doherty -eller sådan føles det efterhånden. Vi var nemlig så heldige at vores besøg faldt sammen med pressevisningen for Doherty’s seneste kunstudstilling, hvor hans “Blood Art” blev udstillet. Jeg har enormt stor respekt for hans kunst, og har altid gerne ville se det up close. Det bliver bare så sjældent vist frem, faktisk har han kun 2 gange tidligere holdt en fernisering, og den sidste fandt sted i 2008 i Paris.

Mig om Doherty

Der er mange der ikke forstår min fascination af Doherty. Men det er måske fordi man kun har læst om hans forbrug af narko, og hans tidligere forhold til Kate Moss. De to ting er for mig komplet ligegyldige. Jeg tager afstand fra brugen af narko, men det er noget jeg sagtens kan se bort fra, når jeg vurderer kvaliteten af hans sangskriverevner og kunstneriske talent. Jeg vurderer og bedømmer hans produktion, ikke hans liv. Og modsat mange andre vil jeg mene, at Kate Moss har ødelagt mere for ham, end han har for hende. Man kan ikke lave en søgning på hans navn (eller skrive et blogindlæg, ha ha), uden at hendes navn konstant skal linkes til hans. Han havde slet ikke behov for den “Se & Hør”-berømmelse han fik gennem hende, når han blev trukket gennem sølet og hånet på diverse forsider. Jeg ville virkelig ønske, at folk ville skille de to ting af, og lade hans karriere tale for sig selv.

Hjemme hos Doherty

I dag er Doherty flyttet fra London til Paris, for at få mere fred og dyrke sin musik og kunst. Han har stadig sit lejede hus i Wiltshire, men det har af flere omgange været vandskadet, så de fleste ting står bare i depot til opbevaring, og det er ikke et sted han bor. En del ting står dog stadig som de gjorde, da han var der, men det bærer præg af, at det var en tid, hvor han havde det svært, og han ikke var der så ofte. Den seneste tid var han vist mest i sin Camden-bolig, som han også stadig har, og som jeg besøgte tilbage i august, dengang jeg fik min tatovering. Og hvis jeg havde været i tvivl, var jeg da i hvert fald overbevist der; Han er en utrolig behagelig mand, lidt generet og meget reserveret -og noget af en samler! Sidstnævnte er ret vigtigt i denne sammenhæng, da det blev brugt i COB Gallery’s udstilling.

Jeg må være ærlig og tilstå, at jeg fik et chok, da jeg kom ind og så et hjem fyldt med gamle tindåser, støvede, antikke glasflasker (i bedste fald, nogle var vist bare gamle og snavsede), male/tegneudstyr der flød på borde og gulv, britiske flag, tørklæder og meget andet -og vi taler altså virkelig store mængder. Det var et kig ind i den private Peter’s liv, som jeg egentlig ikke havde behov for dengang. Men i dag, efter jeg så den udstilling i London, forstår jeg endelig hvad det var han havde gang i. Det var ikke bare et rodehoved, en stakkels narkoman om man vil, men en mand der lever i en anden tid end alle os andre. Og som forsøger at skabe et udtryk, og finde inspiration, gennem samlinger af diverse antikviteter. Ting som vi andre måske for længst ville have kasseret, men som han kan se noget fantastisk i, når det bliver sat i en sammenhæng. Og det er helt sikkert derfor han er Peter Doherty, og jeg bare er en blogger der skriver om ham ;)

Det blev meget langt det her, men I skal vide hvor meget jeg har slettet. Han lader sig ikke beskrive kort, men håber I alligevel har fået et ordentligt indblik i mine tanker omkring ham.

Han er en libertiner, i ordets ægte forstand, det er printet under hans hud (og nej LOC, det er ikke nok at kalde en plade det, for at få den betegnelse…), og han lever en boho-tilværelse i en Baudelaire/Flaubert/Wilde verden <3

Hvis I stadig læser med (det skal I, ha ha), så vil jeg først give jer et indblik i de udstillede ting fra hans hjem med mine kommentarer, så I får en fornemmelse af hans verden -ham som kunstner. Og også som en person der bestemt heller ikke er helt uden humor, med f.eks. en News of the World Beatles spiseseddel (han har netop fået en erstatning fra den nu lukkede avis, fordi de aflyttede hans telefon), og et stykke af en artikel med overskriften “Pete’s Pipe Pickle. Eller som en person der i sin ulykkelige forelskelse, ikke kunne stoppe med at købe elefantfigurer, fordi ekskæresten samlede på dem (ja, det var hende…). Så viser jeg de udstillede værker i et kommende indlæg for sig selv:

Han spiller i øvrigt i København, i Amager Bio d. 1/4 -og I kan roligt regne med, at jeg er der ;)

No trip to London without some Doherty, or so it seems. We were so lucky that his “Blood Art” was exhibited at The COB Gallery, and they had a press view this Friday. I have so much respect for his artwork, and have always wanted to see it live, it’s just so rarely on show. He has actually only had 2 prior exhibitions, the last one was in Paris in 2008.

A lot of people don’t understand my fascination of Doherty. But it’s probably because they’ve only read about his drug related problems, and his former relationship to Kate Moss. Those two things are completely unimportant to me. It’s something you should disregard when you evaluate the quality of his artwork and as a songwriter and poet. I evaluate his products, not his lifestyle. I’d really wish that people would separate those two things, and let his career speak for itself.

Today Doherty has moved from London to Paris to get more privacy. He still has his flat in Wiltshire, but has been flooded several times, so most of his stuff there is in storage. However, some items are still there, the way they were back in the days. They tell the story of a certain period of his life.

Lately, when he has been in London, he has lived in his Camden flat, which I visited this August when I got my Doherty-tattoo. And if I had any doubts before, I was even more convinced that he is a very sweet and pleasant man, a bit shy and very private –and a collector! That last thing is quite important in the COB Gallery exhibition.

The curator, Cassie Beadle, has chosen to exhibit some of his private collection as well. Lockets, trinkets, uniforms, tincans and lots more. And it is the perfect choice. I cleary shows, that Peter isn’t a poor drugged up man, who can’t take care of his home –as the tabloids have enjoyed to portray him during the years. But it’s the portrait of a man, who simply lives in another time. He collects these antique things for inspiration and of course for his amusement as well. Things which others probably would have thrown out –and I’ve tempted to quote Doherty saying: ”Broken glass. It’s just like glitter, isn’t it?”. He sees things others don’t see. It creates the perfect impression of a working artist and poet.

He’s a libertine, in the word’s true meaning, and it’s even printed underneath his skin. He’s living a boho life in a Baulelaire/Flaubert/Wilde world <3

Above are the pictures of some of his exhibited things to tell you some of the story of Peter Doherty. You can click on them to make them larger.

39 kommentarer

  • Meget spændende indlæg :) som én der ikke er så bekendt med Doherty, andet end forsider på diverse tabloider, suk, så er det ret interessant at læse om ham ud fra dit perspektiv. Meget fascinerende.
    Derudover er det også lækkert med et længere indlæg om noget andet end lige dagens :)
    Glæder mig til part 2!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dot

    Jeg deler jo ikke din fascination af ham, men det er altid interessant at læse når nogen har sat sig ind i, og har et decideret ‘forhold’ til et fremmed menneske. Man kan som læser ikke undgå at mærke at du har følelser for dit emne i denne tekst, det er virkelig sjældent i blogland. Det bliver vedkommende for mig som læser . Man skal ikke kimse af subjektivitet, om man er enig i skildingen eller ej.
    Dejlig dejlig tekst.

    Mvh Dot

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sindssygt fedt indlæg! Jeg overvejer meget hans koncert til april – og det er uden tvivl delvist din skyld, fordi fascinationen smitter af, når den er så ægte.

    //Caroline

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Det skal du, hvis han er inde i en god periode (hvilket han er pt.) bliver det FANTASTISK!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Z

    Super spændende indlæg!For en musik elsker som mig, synes jeg det er fedt, når nogen tager sig tid til at skrive om personen bag musikken :)
    Respekt til dig Camille!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Interresant indlæg ! Du havde ikke behøvet at slette noget (efter min mening) – Kunne sagtens have læst mere
    Håber på en del 2 også :-)

    Mvh

    Tine.

    Btw, var Paula ikke vinderen af vogue konkurrencen ?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • hvor er det spændende at se – og virkelig tænksomt og stemningsfuldt formuleret!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kamuflirt

    Var det ikke ham der var kæreste med Amy Winehouse?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Det tror jeg ikke de var… men altså, don’t know, don’t care :D Lige det der “Se og Hør” aspekt af hans liv interesserer mig ikke rigtig :)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg er ikke lige udpræget Doherty-fan, men meget spændende indlæg og super lækre billeder.

    Jeg har i øvrigt lige ‘lånt’ dit minty-hair billede til et indlæg om pastelfarvet hår (og selvfølgelig linket til din blog!) Se det her: http://madmusikmode.blogspot.com/2012/02/pastel-coloured-hair.html?showComment=1330595798194#c2647616413554165410

    /Tine

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Molly

    Rigtig fint indlæg Camille! :-)
    Deler din fascination af Doherty som kunstner. Har også stor respekt for ham, han er virkelig helt unik. Ville SÅ gerne til koncerten i Amager Bio men er på forårstur til Paris…
    Håber virkelig på en rigtig god koncertdækning fra dig igen – med både lækre billeder, og videoer…
    Pretty please… :o)
    Molly

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Susse

    ELSKER indlæg som disse. Du skriver bare så godt; og som en anden kommenterede, kan man virkelig mærke hvor meget du føler for det og en enorm viden du har om ting der fascinerer dig.
    Glæder mig til part 2 :-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • stine

    Jaaaa!!! Tusind tak for det indlæg! Jeg deler din fascination af Dohety, og selvom jeg er mere til lyden som den var i The Libertines, Baby shambles og særligt Dirty Pretty Things synes jeg stadig han gør det fantastisk solo. Jeg kan få en hel søndag til at gå med at lytte til og tænke over hans tekster <3 Så godt altså! :) Ved du hvor længe den udstilling er tilgængelig?
    Siden det er første gang jeg kommenterer må jeg hellere sige 1000 tak for en rigtig god blog, jeg er vild med din stil, men hvor din stil på flere punkter afviger fra min egen, er din musiksmag og musikinteresse fuldstændig spot-on, så derfor elsker jeg i særdeleshed dine musikindlæg :) Kærlig hilsen Stine

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jeg er ikke ret glad for Dirty Pretty Things, omend Barât er super sej, så er eg klart mest på Doherty. Både som sangskriver og sanger. ELSKER hans solo-plade, næsten lige så meget som Libertines -men også kun næsten ;)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg deler fascinationen af Pete som kunstner. Han er virkelig enestående! Jeg håber selv at kunne få tid i kalenderen til at tage over og se ham i Amager Bio! :)
    (PS den lille sviner til LOC er jeg dog ikke lige fan af!)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Z

    Det her er et virkelig, virkelig godt indlæg, Camille! Din fascination af ham smitter virkelig af og skinner tydeligt igennem her. Jeg må ærligt – og en smule pinlig berørt – indrømme at jeg ikke kendte ham inden du introducerede ham. Tak for det, han er bestemt en spændende kunstner, der er værd at følge!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • line maria

    Fedt indlæg!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

    Fantastisk indlæg!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • LOC kalder vist ikke sig selv en libertiner. Han har forklaret, at titlen til hans album henviser til hans egen observation ang. vores samfund, hvor de kvaliteter som før i tiden blev betragtet som værende negative (egoisme, sætte sig selv i scene, fornægtelse af samfundsmoral,at sætte egen nydelse over andres behov osv), i vores samfund ofte hyldes. Ordet “libertiner” var oprindelig ikke et positivt stempel at få på sig, hvorimod vi i dag har tendens til at tolke det som noget positivt- som du jo også selv gør i indlægget;). Som LOC selv siger: “Libertiner er min hyldest til vores smukke ignorance, og den fantastiske afvigende adfærd den fører med sig. Det er ufiltrerede tanker fra en egoist med det, efterhånden normale, synspunkt at selvdestruktiv er det nye glad.” Jeg er LOC fan, som det nok fremgår;D.

    Jeg ved ikke, om det er specielt fair, at bebrejde Pete for Moss misbrug. Hun er trods alt et voksent menneske, og mon ikke hun havde prøvet diverse “sjove” sager inden hun mødte Pete? Så på det områder er jeg helt enig med dig:). Dog vil jeg mene, at det store problem med narkomaner ikke er den skade de gør på deres karrierer, men den skade de gør på sig selv og deres nærmeste. Hans hjem peger vel i samme retning, for det viser, at han er ligeglad med de rammer han lever i. Det bygger jeg ikke på hans samlermani – det er der jo ikke noget sygeligt i – men på det lag støv der ligger på alting, og den uorden det hele står i. Normalt vil en samler jo skatte på sin ting, og passe på dem. Og Pete har jo masser af penge til at skaffe sig rengøringshjem. Så et beskidt, rodet hjem peger hen mod en mand, der har skadet sig selv, efter min mening. Han er således ikke anderledes and alle andre misbrugere, men forskellen på ham og den gennemsnitlige narkoman er, at han stadig har penge nok til at vedligeholde sit misbrug, samtidig med at have råd til at beholde sit hjem. Det ændrer jo ikke det faktum, at han samtidig også er poet og musiker, og endda er meget dygtig til disse ting. Så jeg har det meget dobbelt med ham. Generelt bryder jeg mig ikke om glorificering af misbrug eller misbrugere, men jeg har selv en masse musik stående, af kunstnere der ikke har været clean eller ædru i mange år:). Ofte er er det bedste kunstnere, dem med en ødelagt sjæl eller et knust hjerte:).

    Susie

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ang. LOC, sakset fra Wiki: “Libertiner ikke et konceptalbum, men tager udgangspunkt i L.O.C.’s liv og erfaringer med fokus på dekadence.[2] Albummet skulle oprindeligt hedde Imens jeg venter på at dø, men L.O.C. mente det mindede for meget om hans sideprojekt Selvmord.[3] Om albummet fortæller L.O.C., “Libertiner er min hyldest til vores smukke ignorance, og den fantastiske afvigende adfærd den fører med sig. Det er ufiltrerede tanker fra en egoist med det, efterhånden normale, synspunkt at selvdestruktiv er det nye glad.”. Jeg læser det ikke som om han benægter det skulle handle om ham. Men come on altså, det var jo bare ment som lidt sjov! Det bliver da alt for tørt herinde hvis man ikke kan lave lidt sjov engang imellem ;)
    Og btw nej, jeg ser det ikke nødvendigvis som noget potitvt at være libertiner (ved altså godt hvad det betyder…).

    Føler nok lidt jeg bliver belært i alt det du skriver her Susie. Nu kan jeg jo huske dig fra dine unge bloggerdage, så ved godt, at det ikke er din hensigt -men det bliver sgu lidt langhåret :D

    Du gør lige præcis det som jeg skriver er så øv når folk gør -kloger sig på en fyr som Doherty’s liv, uden nogensinde at have mødt manden OG netop blander det sammen med hans kunstneriske produkt.

    Peter’s hjem i Paris er totalt rent og ryddet op, og det er der han bor til daglig. Hans Camden hjem er rodet, man der er også mange hang-arounds + det er ret lille, og han er der ikke ret tit (men låner det gerne ud til venner). Hans hus i Wiltshire er mega bombet, men det er primært pga. de mange vandskader (faktisk er hele taget faldet ned). Tingene er er ikke fra hans nuværende bolig i Paris, de er alle fra Wiltshire (og nogle få fra Camden), de har stået til opbevaring længe, faktisk flere år -derfor er de beskidte.
    Uordenen de står i har han ikke noget med at gøre, det er kuratoren der har stillet det op…

    Jeg ville virkelig sådan ønske for ham, at folk lige trak vejret en ekstra gang før de dømte ham -og måske gad sætte sig ordentlig ind i hans liv. Jeg gider egentlig ikke forsvare ham, jeg synes at han som privatperson har truffet nogle umanerligt dårlige valg. Men det er der rigtig mange mennesker der gør hver eneste dag, og dem har jeg ingen ret til at dømme.

    Til gengæld vil jeg tillade mig at dømme hans kunstneriske talent, som er ekstraordinært!

    I øvrigt har han haft en heroinblokade indopereret i maven indtil for ganske nylig, og han er helt stoppet med at sprøjte sig + ryge heroin. Hvis vi absolut skal ud ad narko-vejen… Det har haft en stor indvirkning på hans kunst og den måde han arbejder på, så havde egentlig tænkt på at nævne det i den forbindelse. Det er det eneste tidspunkt hans narkomisbrug er relevant at skrive om, det andet er bare sladder ;)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nåe, sådan var det nu ikke ment belærende, det er vist bare den måde, jeg formulerer mig på;). Jeg prøvede bare at sige, at jeg syntes det er en svær balance, det der med at være glad for en kunstner, især en som man føler har bidraget positivt til ens liv, når personen samtidig er misbruger. Jeg var selv glad for Amy Winehouse, men følte samtidig et stik af ubehag, fordi jeg ikke var sikker på, om jeg bidrog negativt til hendes misbrug, sammen med alle de andre, der købte hendes plader. Det er svært for en misbruger at blive clean, når de har uhindret adgang til deres stoffer. Eftersom jeg derudover er meget glad for rock musik, er der også her en bunke musikere, der heller ikke ligefrem holder sig ædru og/eller clean. Og for mig hører det med i historien om dem. Jeg er selv vokset op med misbrug, jeg har set og kendt misbrugere hele mit liv. Jeg har set folk gå i stykker, snuble eller dø af skidtet. Derfor kan jeg ikke bare sortere det fra min kærlighed til eventuelle kunstnere. Det betyder ikke, at jeg dømmer Pete (altså i realiteten dømmer vi alle sammen jo hinanden, men jeg prøver at tage mig selv i det), men det betyder, på bedste Kierkegaardsk vis, at jeg accepterer ham, som det hele menneske han er, både som kunstner OG som narkoman. Tager det faktum, at manden måske har været ved at ødelægge sig selv, noget væk fra det faktum, at han er en dygtig kunstner? Ikke i min verden. Det er jo rigtig glædeligt, hvis han formår at holde sig clean, for ellers risikerer han jo, at slå sig selv ihjel. Du skriver jo også selv, at du ville nævne hans herionblokade i næste indlæg, så det er vel ikke en hel ligegyldig påvirkning narko har haft på hans liv? Og den diskussion syntes jeg er interessant, når vi taler om kunst; Hvordan hænger livet sammen med kunsten på godt og ondt. Det er jo dybt fascinerende, når mennesker der bliver ramt af livet og får ar på sjælen, formår at omsætte det til ord eller billeder, som vi andre, der også kender til ar på sjælen, genkender. For mig kan det virke enormt forløsende.

    Ang LOC så er det et tilbagevendende tema fra sidste skive, der på en måde fortsætter på den nye, nemlig den jeg skrev (egenskaber der før blev betragtet som negative, bliver nu betraget som positive). I de forskellige interviews jeg har set/læst med ham, taler han flere gange om dette. Så ligesom du oplyser mig om Pete (hvilket er meget interessant, da jeg kun kender ham overfladisk, og ikke ville have købt og downloaded hans musik, hvis ikke du havde skrevet om ham i andre indlæg), så oplyser jeg dig om en kunster jeg er glad for, men som jeg føler en gang i mellem bliver misforstået,nemlig den gode Liam:).

    Noget helt andet er, at din blog stadig opdateres på min googlereader. Var der ikke noget med, at opdateringerne ville stoppe? Jeg skal have skiftet til bloglovin, jeg har bare ikke fået det gjort endnu. Jeg var vist medlem engang, men kan simpelthen hverken huske brugernavn eller kodeord:).

    Susie

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jo, GR skulle stoppe med at opdatere nu her? Men godt det stadig virker :)

      Jeg kan sagtens mærke, at misbrug er noget der ligger dig meget så sinde, bestemt. Det gør det egentlig også hos mig generelt, men i denne sammenhæng gør det egentlig ikke.

      Jeg synes det er meget overdrevet hvis man overvejer ikke at købe et album, fordi pengene går til narko og dårlig livsstil. Det må folk altså selv ligge og rode med. Jeg dyrker ikke Doherty’s kunst for at redde ham. Men jeg kan give lidt klammo-viden, som måske kan lette lidt på samvittigheden hvis det er. Når Doherty som ung manglede penge til narko, så arbejdede han som trækkerdreng -for rige mænd ;) Men det lader som sagt til du kender meget til misbrug, så det er jo ikke nogen nyhed, at de vil gå til ekstremer.

      At lukke øjnene for at Doherty har et narkomisbrug er naivt, og det synes jeg på ingen måde man skal. Men der er en klar tendens til, at det er folks primære fokus, og det er frygteligt, for han er SÅ meget mere og andet end det.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det er jo rigtig træls, at han har måtte sælge sig selv, og det siger jo (som du skriver) noget om hvad misbrug er. Han er absolut ikke et af de mennesker, der har gået umærket gennem sit liv.

    Som skrevet, har jeg jo heller ikke afholdt mig fra at købe musik af diverse kunstnere der har et misbrug, men tanken er der altid. Derfor er mit indlæg heller ikke en fordømmelse af dig, eller dit indlæg:). De eneste jeg hidtil har lagt på is, er kunstnere der begår ting som jeg mener uacceptable. Jeg ville fx aldrig købe musik som Chris Brown har lavet, fordi han har lammetævet mindst en kæreste.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sofie

    Hej Camille!
    Uden at have læst forrige kommentarer: Jeg er inkarneret fan af Pete og har været det siden de første Libertines sange. Og det er sgu ikke mange jeg møder, der kan sætte sig ind i det der med at være så interesset i en musiker/sangers liv (ihvertfald ikke Pete Doherty), at det også handler om selve kunstnerens liv og person. Og historien bag (både Pete og Carls historie, Pete og Kates og Petes egen). For mig giver hans tekster så meget mere mening, eller ihvertfald forstår man dem på en anden måde, når man ved hvad der ligger bag.. Og det er bare så meget! Og når man har det sådan, som jeg går ud fra du også har det, så kan man bare sagtens se udover Seoghør berømmelsen og den negative omtale med narkomisbrug.. Ej jeg er så ligeglad, det er jo en del af Pete, og ingen havde gidet skrive så meget om det, hvis ikke han havde datet Kate Moss. Jeg har aldrig elsket nogen anden kunstner på samme måde som jeg elsker ham.

    – Synes derfor dette indlæg er mega fedt!!!
    Jeg har fulgt din blog i nogle år, og er altid blevet glad, når du viser os din musiksmag og skriver om den, ikke kun Pete Doherty, det hele! Bliv ved med det, det er fedt, og fedt at læse det her indlæg og tænke at man selv kunne have skrevet det. Bortset fra jeg ikke har været på The Cob Gallery og se hans udstilling – MEN ÅH HVOR JEG VILLE GERNE!

    Tak tak tak, du er nice!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] fik jeg ham, og min fascination af ham som kunstner, præsenteret i indlægget her. Hvis I har læst det, kan jeg nemmere uddybe her, så det vil jeg anbefale I gør -hvis det har […]

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sophia

    Hvordan kan det være, at du fik lov til at besøge ham i hans hjem i Camden?

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Næste indlæg

Munthe plus Simonsen AW12 Coat Dilemma ;)